Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Görünüm: KOYULHİSAR ÇANDIR KÖYÜ
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2
630 yıllık köy: Çandır
630 yıl önce kurulduğu ifade edilen Çandır Köyünün adını 1461 senesinde Osmanlı Devleti'ne katılan Candaroğulları’ndan aldığı belirtiliyor. Çandır’ın kurulduğu tarihten itibaren adı hiç değişmemiş.

Coğrafi Konumu

Koyulhisar’ın kuzey doğusunda Sisorta bölgesinde yer alan Çandır, Ortakent Nahiyesine 7 km, ilçe merkezine 50 km, Sivas il merkezine ise 220 km uzaklıkta. Çandır, doğusunda Ballıca Köyü, batısında Ortakent Nahiyesi, kuzeyinde Gümüşlü Köyü, güneyinde ise Suşehri’ne bağlı Siskale Köyü ile komşu. Çandır Köyü, Çandır Merkez , Kuşlu (Leykün), Söğütlü (Havzul), İlyaslı, Torunlar olmak üzere beş mahalleden oluşmakta. Bölgeyle özdeşleşen Melet Çayı Çandır topraklarından Ordu’ya geçerek oradan da denize dökülmekte. Bölge, karasal iklimden Karadeniz iklimine geçiş özelliği taşırken, ormanlık alanın bol olması sebebiyle yayla turizmi yapılmasına çok elverişli. Köyün Alakavak ve Çiftegöze yaylaları müşterek olarak kullanılmaktadır.

Tarihi

Köyün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber yaklaşık 630 yıl önce kurulduğu ifade edilmekte, Köyün yerleşim alanı itibari ile eski çağlara dayandığı ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde geçmekte. Çandır Köyünün adını Candaroğulları’ndan aldığı ifade edilirken, Candaroğulları’nın Kastamonu ve Sinop’tan geldikleri bilinmekte. Çandır’ın kurulduğu tarihten itibaren adı hiç değişmemiş. Köyün Hasantamı mevkiinde yaşayan Rumların daha sonra bulundukları yerlerden göç ettiği bilinmekte. İstiklal Harbi, Yemen, Galiçya, Kafkas Hat Cephesi savaşlarına katılan çok sayıda Çandırlı bulunurken, Kuşlu Mahallesinde oturan İstiklal Harbine katılan Hüseyin Bodur savaş halinde yaşadıklarını köy halkına şöyle anlatıyor: “Atlı bir komutan geldi bana oğlum git komutanını bana çağır dedi. Ben de komutanına gidip atlı bir komutan geldi, sizi çağırıyor dedim. Komutanım, atlı komutanın yanına vardığında bir baktı ki Gazi Mustafa Kemal Paşa. Komutanım bana dönüp ‘Oğlum Mustafa Kemal’in geldiğini neden bana söylemedin’ dedi. Mustafa Kemal komutasında Yunanlıları geriye püskürttük.” Savaşta bacaklarından, gözlerinden ve yüzünden yaralanan Gazi Hüseyin Bodur o zamanlar askeri hastanede tedavi ettirilmesine rağmen düzelemedi. Yine Çandır’dan Mehmet Çandır, Balkan, Yemen, Çanakkale, Rus, Dersim, katılarak kahramanlıklar göstermiş. Lakabı “Dersi Memet” olan Mehmet Çandır, on beş yıl vatanı için askerlik yaptı.

Ekonomi

Çandır’da da Koyulhisar’ın Karadeniz’e yakın köylerinde olduğu gibi halkın geçim kaynağı, kısmen tarım ve ormancılık, özellikle küçükbaş hayvancılıktır. Ayrıca ipek halı dokumacılığı, 1970’li yetmişli yıllardan itibaren de yün halı dokumacılığı Çandır ekonomisine önemli katkı sağlamakta. Çandır’da dokunan halılar, İstanbul’daki tarihi Kapalı Çarşı ve İzmit Hereke’de pazarlanmakta. Köy sınırları içerisinde bulanan madende ise çok sayıda Çandırlıya iş imkânı sunulmakta.

Nüfus

Koyulhisar’ın kalabalık köylerinden biri olan Çandır’ın son sayımda nüfusunun 444 olduğu tespit edildi. Köyde şuanda 110 hane ikamet ederken, özellikle yaz aylarında gurbetten gelen Çandırlılarla köyün nüfusu oldukça artmakta. Çandır’da geçim sıkıntısından dolayı 1960’lardan sonra büyükşehirlere göçler başlamış ve şuanda Çandırlıların büyük kısmı İstanbul’da ikamet etmekte.

Köyde sosyal hizmetler

Koyulhisar köylerinde ağırlıklı olarak taşımalı eğitim yapılırken Çandır, yerleşik eğitimin yapıldığı sayılı köylerden. 1942-1943 yıllarında beş mahallenin ortasında yer alan İlyaslı Mahallesi’nde betonarme okul açılırken, uzun bir süre komşu mahalle öğrencileri yaya olarak burada eğitim gördü. 1982 yılında Kuşlu (Leykün) ve Torunlar mahallerinde ayrı ayrı okul ve lojmanları yapıldı. Bu okullarda eğitim halen devam etmekte. Köyün her mahallesinde camii ve imam hatibi bulunmakta.
Çandır’da sosyal hizmet anlayışı çok güçlüdür. Bunun sonucu olarak, 1994 yılında İstanbul’da kurulan Çandır Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, yapmış olduğu çalışmalar, köylüler ve il, ilçe ve çevre köylüler tarafından takdir edilmekte. Dernek, halan 1999 yılında işadamları ve üyelerinin katkılarıyla alınan Ümraniye İlçesi, Birlik Mahallesi, İnönü Caddesi No: 21’de 800 metrekare kapalı alanda Çandırlılar ve çevre köylülere hizmet vermekte.
Dernek, ihtiyaç sahiplerine, Ramazan ve bayramlarda yardım elini uzatırken, eğitime de önemli destek sağlamakta. Sosyal güvencesi olmayan Çandırlılara maddi ve manevi yardımda bulunmakta.
Çandır’daki okulların tadilatını yaptıran dernek, ayrıca köydeki okullara bilgisayar, kırtasiye ürünleri ve giysi yardımında bulunmakta. Bayramlarda köylüleri dernek merkezinde buluşturan Çandır Derneği yönetimi, üyelere her bayramda yemek ikram ediyor, her yıl şölen düzenliyor. Köyde milli ve dini bayramlara milli bayramlara halkın tamamı katılırken, Her bayram ayrı bir mahallede kutlanır ve küskünler barıştırılır. Çandır Köyü Derneği Başkanı Zeki Bulut, muhtarı ise Nazmi Çandır’dır.

Spor

Ufuk Bulut’un çalıştırdığı Çandır Köyü Futbol Takımı, İstanbul’da bu yıl 9.’su düzenlenen Koyulhisar Köyleri Futbol Turnuvası’na her yıl katılmakta. Turnuvanın iddialı takımlarından olan Çandır Çandır Köyü Futbol Takımı, 2005 ve 2006 yıllarından şampiyonluğu kıl payı kaçırarak turnuvayı 3’üncülükle tamamladı. Çandır Köyü Dernek yönetimi ve futbolcuları sporu bir dostluk ve kardeşlik kaynağı olarak görürken, bunun devam edeceği mesajını veriyor.

http://www.koyulhisarhaber.com web sitesinden alıntıdır.
Ellerıne Sağlık SOFİM
nrllhtsdln Yazılan:Ellerıne Sağlık SOFİM

NURİ SOFİ DEME YA SİL ONU KARDEŞİM SAĞOL Very Happy
emeğine sağlık sofim Very HappyVery HappyVery Happy
YA SOFİ DEMEYİN YA Very Happy
tamam sofi kızma yaVery Happy
Sayfalar: 1 2
Referans Adresler