Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Versiyon: Tek vücut haline gelmeliyiz
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
http://www.koyulhisarhaber.com'adresinden alınmıştır.

Tek vücut haline gelmeliyiz

Kağıthane Belediye Başkan Yardımcısı Sami İlhan, Koyulhisar'da 60'a yakın dernek olduğunu belirterek, “Bu derneklerin Koyulhisar Merkez Derneği çatısı altında birleştirerek, tek vücut haline getirmek gerekiyor. Başarılı olmak için tek seslilik şart” diye konuştu.

Sami İlhan kimdir? Koyulhisar Haber okuyucularına kendinizi tanıtır mısınız?

1967 Koyulhisar Akseki Köyü doğumluyum. Bir çiftçi ailenin çocuğuyum. İlkokulu köyümde, ortaokulu Akıncılar'da, liseyi Sivas merkezde, üniversiteyi de Kocaeli'nde okudum. 1987 yılında İstanbul'a geldim. 1987-95 arası demir-çelik sektöründe çalıştım. 1995 yılından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İSTAÇ şirketinde çalışmaya başladım. Yaklaşık 8,5 yıl makine, bakım ve enerji üretim müdürlüğü görevlerinde bulundum. Siyasete Refah Partisi'nde mahalle teşkilatında başladım. AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun Beyin vekil seçilmesiyle düşen AK Parti Kâğıthane İlçe Teşkilatında kurucu başkan olarak görev yaptım. 2004 yerel seçimlerinde de AK Parti'den Kâğıthane Belediye Meclis Üyesi olarak seçildim. Daha sonra da burada Belediye Başkan Yardımcısı olarak göreve başladım. Halen Teknik Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Temizlik İşleri Müdürlüğü, Çevre Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü ve Park Bahçeler Şefliği bana bağlı olarak çalışıyoruz.

Bundan sonra siyasetten beklentileriniz, hedefleriniz nelerdir?

Siyaset uzun soluklu, ileride kimin ne olacağı pek belli değildir. Ama biz herhangi bir göreve talip olmak için değil de, bir yerde, partide verilen görevi en iyi şekilde yapmak için çalışıyoruz. Hedeflerimiz vardır tabiî… Nasıl müşahitlik yaptık İlçe Başkanlığına kadar yükseldik isek, bundan sonra da teşkilat olarak hangi görev verilirse yapmaya talibiz. Hiçbir göreve talip değilim demiyorum. Verilebilecek her göreve de talibim, yapacağıma da inanıyorum. Çünkü gücümüzü tabandan alıyoruz. Yani hizmet ettiğin zaman, vatandaşımız değer verdiği gibi hizmetin karşılığını da veriyor. Dolayısıyla bıkmadan usanmadan Sayın Başbakanın da söylediği gibi "Durmak yok yola devam."

İstanbul'da 1,5 milyon Sivaslı olduğu belirtiliyor. Ama yerel yönetimlere baktığımız zaman Sivaslıların çok da etkili olmadığını görüyoruz. Sizce bunun nedeni nedir?

Bir buçuk milyon civarında Sivaslı olduğu söyleniyor, belki de var. Sivaslılar genelde örgütlüymüş gibi gözüküyor, ama ben örgütlü olarak hareket ettiklerine inanmıyorum. Neden diyeceksiniz? Kâğıthane'de, elliden fazla Sivaslı hatta Koyulhisarlı köy derneği merkezi var. Bunlar hiçbir zaman bir araya gelip ortak hareket edemiyorlar. Ben kendi köyümün dernek başkanlığını yaptığım için biliyorum, derneklerin içinde hep birlikte hareket etme olgusu oluşmamış. Dolayısıyla örgütlüymüş gibi gözüküyorlar, ama tamamen örgütsüzler. Tabii toplu hareket edilmediği için de etkileri olmuyor. Siyasette Sivaslıların özellikle İstanbul'da söz sahibi olamayışını buna bağlıyorum. Birlikte hareket etseler muhakkak söz sahibi olunur. Bir de Sivaslılar olarak -bu bir özeleştiridir- kendi insanımıza değer vermeyi bilmiyoruz. Keşke bir Rizelilerin, bir Trabzonluların, bir Erzincanlıların yaptığı gibi yapabilsek; çok küçük değerlerini çok büyükmüş gibi lanse ediyorlar ve başarıyorlar.

Kâğıthane, İstanbul'un en çok göç alan ilçelerinden biri. Birçok hemşeri derneği var. Belediye olarak derneklerle olan ilişkilerinizi nasıl yürütüyorsunuz?

Şu anda pek bir göç almıyor, ama eskiden tabii çok göç almış; Anadolu'nun mozaiği. Bütün hemşehri dernekleri ile belediye olarak ilişkimiz, belediye ile ilgili yardımcı olabileceğimiz kısımda, her türlü belediye imkânlarını onlara kullandırmaya çalışıyoruz. Ramazanlarda, kendi kültürlerini sergilemeleri için özellikle il derneklerine stantlar veriyoruz. Yapmış oldukları etkinliklere özellikle belediye başkanımız sürekli katılıyor. Bizler de zaman zaman faaliyetlerinde yer alıyoruz. Onlarla sürekli beraber olarak, nabızlarını tutmaya çalışıyoruz. Onların isteklerini, sivil toplum kuruluşlarına önem verildiği için, sürekli birinci sıraya çıkarmaya çalışıyoruz. İsteklerinin gerçekleşmesi için de belediye olarak hareket ediyoruz. Kâğıthane, diğer ilçe belediyelerinden farklı olarak çok yoğun köy derneği merkezine sahiptir. Benim bildiğim kadarı ile yaklaşık 400'ün üzerinde. Bu rakam özellikle Sivas, Kastamonu, Sinop ve Erzincanlıların… Balkan Türklerinin yanında birçok şehrin de köy dernekleri var. 1960'lardan sonra kurulduğu için Kâğıthane'nin yerlisi çok az. Yoğun olarak Anadolu'dan göç almış. Anadolu'dan gelen insanlar da kültürlerinin asimilasyona uğramaması, bir arada bulunmaları için bir takım çalışmalar yapmışlar, dernekler kurmuşlar. Doğru mu? Bir yerde doğru yapmışlar. Bir arada olmak güzel bir şey. Birbirlerinden haberleri olması, yabancılaşmaması adına dernekler güzel vazifelerde bulunmuşlar. Ben de dernek başkanlığı yaptığım için biliyorum, kendi köyümden tanımadığım birçok insanı dernek vasıtası ile tanıdım. Yoksa birbirimizi tanımadan bir yerlerde yaşayıp gidecektik. Bu anlamda dernekler iyi vazife yapıyor.

Geçtiğimiz yıl Koyulhisar ve Köyleri Futbol Turnuvasında sahayı siz tahsis ettiniz. Turnuva bu yıl da aynı yerde yapılacak. Turnuvayı değerlendirmenizi istersek neler söylersiniz?

Burada bizim Hasbahçe futbol sahamız var. Burası Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Bizim de katkımız oldu. İlk olarak Koyulhisar ve Köyleri Futbol Turnuvası yapıldı. Hakikaten bir şenlik içerisinde geçti. Ben bu kadarını beklemiyordum. Büyük bir olgunluk içerisinde sona erdi. Bu tür turnuvalarda, bazen de olsa, kavga dövüş çıkardı. Burada çıkmadı ve Koyulhisar Derneğinin özverili çalışmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Dernekte görevli arkadaşlar çok güzel bir çalışma yaptılar. Çok güzel de bir turnuva düzenlediler. Biz de belediye olarak elimizden gelen katkıyı sağladık. Başarılı bir sonuç aldılar. İnşallah bu sene daha iyi olur. Bazı maçlarda seyirci eksikliği gördüm. Diğer ilçelerin de turnuvaları yapıldı. Onlara baktığımız zaman seyircimiz fazlaydı. Bu sene inşallah daha bol seyircili geçer. Çünkü bu maçlar insanların hemşerileriyle kaynaşmasını sağlıyor. Güzel bir organizasyon oldu kısacası.

Koyulhisar Dernekler Federasyonu kurulması için çalışmalar sürüyor. Bu bir İhtiyaç mıdır? Böyle bir oluşumun sizce Koyulhisar'a ne gibi katkıları olur? Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben onun ihtiyaç olduğunu pek hissetmiyorum. Sebebi de şu; Koyulhisar ve Köyleri Derneğinin bu işi yaptığına inanıyorum. Buna "Merkez Derneği" diyoruz, ama "Merkez Derneği" değil. Federasyondan daha etkili görev yaptığına inanıyorum. Neden diyeceksiniz? Ben o dernek yönetim kurulu üyelerine baktığım zaman her birinin Koyulhisar'ın çeşitli köylerinden olduğunu görüyorum. Koyulhisar'ı komple, köyleriyle temsil ettiğini düşünüyorum. Dolayısıyla federasyon kurulmasına ihtiyacı var mıdır, yok mudur? Bana sorarsanız yoktur. Eğer bir birlikteliğe ihtiyaç varsa, bu iş Koyulhisar ve Köyleri Yardımlaşma Derneği çatısı altında gayet rahatlıkla yapılabilir. Şu anda başarılı bir başkanı olduğunu düşünüyorum. Niye? Yaptığı etkinliklerden, Koyulhisar insanını kucaklayış şeklinden... Buradaki futbol turnuvası olsun, Eğriçimen'deki şenlik olsun son derece etkili oldu. Bu sene Eğriçimen'deki şenliğe ben de katıldım. Bunu organize eden Merkez Derneği, Vakıf ve Koyulhisar Belediyesi çok güzel bir organizasyon yaptılar. Aşağı yukarı yirmi bin kişiyi yaylaya topladılar. Demek ki bu dernek etkili. Federasyon kurulduğu zaman ne olur? Bu dernek etkisizleştirilir sadece, başka bir şey olmaz. Parçalı bir yapı ortaya çıkar, diye düşünüyorum ben. Hatta köy derneklerini bile kapatıp Merkez Derneği altında birleşip, tek vücut olmakta yarar var. Rizelilerin bir tane vakfı var. Bu insanlar tek vakıfla Türkiye'yi idare ediyorlar.

Sivaslıların İstanbul'da 700 tane derneği var

Ne yaparlar, ne yapabiliyorlar. 700 ayrı noktaya vuruyorsun. Önemli olan tek noktaya vurabilmektir. 700 tane dernek birleşmiş olsa, ben inanıyorum ki, çok daha etkili olunur.

Tek vücut haline nasıl getirilebilir?

Burada ileri gelenlere çok iş düşüyor. Dernek başkanına, vakıf başkanına, milletvekillerine, belediye başkanına İstanbul'daki kanaat önderlerine çok iş düşüyor. Yanılmıyorsam, Koyulhisar'da 60'a yakın dernek var. Bu derneklerin Koyulhisar Merkez Derneği çatısı altında birleştirerek, tek vücut haline getirmek gerekiyor. Bu işi başarırlar diye düşünüyorum. Başarırlarsa, tek seslilik olacağı için demokraside çok seslilik iyidir, ama başarılı olmak için de tek seslilik gerekiyor. Yoksa Koyulhisar'da 60 tane köy derneği ile bir şey yapılamıyor maalesef. Sadece yapılan şudur: Yazın piknik düzenlenir. Gidilir, köylerde bir şenlik yapılır.

Özellikle köy dernekleri 1994-95 yıllarında kurulmaya başlandı. Artık dernekler doyuma mı ulaştı ki, bir süreden sonra kendini tekrarlamaya başladı? Neden böyle?

Derneklerin kuruluş amacı, ilk başta gurbetteki hemşerilerini bir araya getirebilmekti. Bu kuruluş amacına ulaştılar. İkinci bir amaç konulamadığı için, ortaya, son yıllarda işlevlerini yitirmeye başladılar. İkinci amaç ne olabilir? Birbirimizle köylü olarak kaynaştık, tanıştık artık ikinci olarak ilçenin birbirini tanıması, kaynaşması lazım. Ben Akseki köyündenim. Aksekili birisi Koyulhisar'ın diğer tarafındaki örneğin, Kavacık köyünden birisini tanımıyor. Tanıması, kaynaşması lazım. İkinci amaç bu olmalı. Bunu yapmadılar. Başaramadığımız için geçmişin tekrarı olarak köy dernekleri rutin şeyler yapıp, kendilerini tekrarlıyor. Birleşmiş olsalar, her köy ayrı şenlik yapacağına bir şenlik yapılsa, Türkiye'nin her yerinden bunun sesi duyulur, ama parça parça yapılınca etkisiz kalıyor.

Koyulhisar'a hangi sıklıkla gidiyorsunuz?

Koyulhisar'a her yıl mutlaka gidiyorum. Yılda en az bir kere ve en az 15 gün kalıyorum. Bunu hiçbir zaman aksatmadım. Tatilimi kendi köyümde geçiriyorum.

Belediyeci olarak Koyulhisar'da gördüğünüz eksiklikler nelerdir?

Koyulhisar küçük bir ilçe. Belediyecilik olarak aşağı yukarı eksiği yok gibi. Tabii ihtiyaçlar bitmez. Gelişmişlik seviyesi yükseldikçe ona göre bir takım ihtiyaçlar hasıl oluyor. Koyulhisar Belediyesi, çevre belediyelerine baktığımızda çok daha iyi hizmet etmiş. Yine kıyaslarsak eksikliklerini gidermiş en iyi belediyelerden biri. Altyapı hizmetleri olsun, sosyal hizmetler olsun, işte oraya bir futbol sahasının yapılması, çarşının yeniden düzenlenmesi, belediye araç gereçlerinin yenilenmesi gibi birçok belediyede bulamayacağın güzel çalışmalar yapılmış. Yazın sadece yayla ile ilgili daha iyi gelişmeler yapılabilir. Yaylayı gerçek manada turizme kazandırma çalışmaları olabilir. Yaylanın biraz daha cazip hale getirilmesi gerekiyor çünkü. Bunun için de ortam son derece müsait, hem doğal güzellikleri, hem de ulaşım olarak. Ben inanıyorum ki, Koyulhisar, Uludağ'dan kat ve kat daha güzel. Tek eksikliği Uludağ'da tesis var.

Koyulhisar denilince aklınıza ne geliyor?

Domates geliyordu, ama şimdi artık o da kalmadı. Meşhur bir domatesi vardı. Şimdi yapılacak bir şey var; Eğriçimen'i bir turizm tesisi haline getirip, Koyulhisar'ı Eğriçimen'le anmak. Koyulhisar denince aklımıza artık domates değil, Eğriçimen gelmesi gerekli.

Gazetemizi nasıl buluyorsunuz? Eksik yönleri nelerdir?

Dağıtım problemi var. Gazete olarak gayet iyi. Haberler dolu dolu. Köşe yazarları hakeza öyle. Eğer dağıtım problemi de çözülürse, gazetenin amacına ulaşacağına, İstanbul'da yaşayan Koyulhisarlılara hizmet edeceğine inanıyorum. Bunun için eğer bize düşen bir görev varsa, bunu da yapmaya hazırız.

Gazetemiz aracılığıyla hemşerilerimize bir mesajınız var mı?

Teşekkür ediyorum. Bizleri hatırladınız. Bu bize değer verdiğinizi gösteriyor. Hatırlanmak güzel bir şey, değer verilmek güzel bir şey. İnşallah bundan sonra daha iyi olur. Eğer, biz birliğimizi beraberliğimizi koruyabilirsek güzel şeyler yapabileceğimize inanıyorum. Biz kendimizi eleştiren bir yapıya sahibiz, ama şunu da söyleyeyim: Aslında güzel işler de yaptık. İstanbul'da siyaset çevrelerinde yokuz gibi görünüyoruz. ama aslında varız. Geçen dönem, Aydınlar Köyü'nden Ekrem Erdem Bey iki dönem milletvekilliği yaptı. Yine Sarıharman Köyü'nden Selami Uzun Bey iki dönem, bu dönem Sugözü Köyün'den Mücahit Pehlivan Bey Meclisteler. Bir dönemde Koyulhisar'dan iki milletvekili. 6 bin nüfuslu bir ilçe eğer üç tane milletvekili çıkarıyorsa, bu bizim başarısızlığımız değil, başarımızdır. İster kendi gayretleri ile ister Koyulhisar halkının teveccühü olsun onlar bizim değerlerimiz. Oralara gelmiş, ön plana çıkmış insanlarımızın değerlerini bilmemiz lazım. Onların varlığı bizlere destek veriyor. Onun için içimizden birileri kendi gayreti ya da toplum gayreti sonucu bir yere gelmişse, iki şey yapmadığı müddetçe; bir ahlaksızlık, iki hırsızlık… Bu iki özelliği taşımadığı müddetçe sahip çıkmamız lazım. İçimizden çıkan değerleri iyi korumak, kıymet vermek lazım. Ancak o zaman söz sahibi oluruz.

http://www.koyulhisarhaber.com'adresinden alınmıştır.
EMEĞİNE SAĞLIK
Referans URL