Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Versiyon: Mehmet Akif'ten mektup var
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Âkif’in Ispartalı Hakkı’ya yazdığı mektuplardan yalnızca bir tanesi ‘şimdilik’ kaydıyla yeni harflerde.

Sayılı günlerin çabuk geçtiğini söylememe müsaade ediniz. Bu arada bilinmelidir ki, Mehmet Âkif’in özellikle aile hayatını anlatan ve ömrünün safahatını gözler önüne seren bir çalışmaya hava gibi, su gibi muhtacız. Zira, daha şunun şurasında iki-üç yıl önce duyurabildik Âkif’in torunları diyerek bilinen meşhur fotoğraflardaki çocukların; oğulları, Emin ve Tahir olduğunu.

Ne diyelim, yıllardır bu hatanın yayılmasına göz yuman Âkif uzmanları utansınlar vesselam…

“İKİ GÖZÜM HAKKI”

Mehmet Âkif’in Ispartalı Hakkı’ya yazdığı mektuplardan yalnızca bir tanesi ‘Şimdilik...’ kaydıyla yeni harflere aktarıldı. Bu mektubun ve mektupta zikredilen eşhasın uzun hikâyesini, bir başka zamanda ve bir başka mecmuada yine İsmail Kara Bey’in kaleminden okuma imkânımız olacak. İşte ilk mektubun yeni harflere aktarılmış hâli:

“İki gözüm Hakkı,

Dün sabah Darülfünûn’a gittim. İsmail Hakkı Bey’den işi anladım: Benim dediğim gibi imiş. Münhal olan muallimlik benim geçen sene okuttuğum derstir ki ona iki hafta evveli bizim Ferid [Kam] beyi intihab etmiş idik. Ancak henüz Nezaret’ce tevcih olunmamış. Bu Pazar günü Encümen-i Muallimîn tekrar toplanacak. Tabiidir ki karar-ı sâbıkında ısrar ile yine Ferid’i intihab edecek. Artık nasip değilmiş diyerek başka bir işe bakmalıyız. Hem ben senin mebus olacağını kavi surette tahmin ediyorum. Olmasan bile senin için iş çoktur: Zift gibi malın olsun Erzincan’dan kel çeker!!

Sana dokuz tane kürsü gönderiyorum. On idi, birini bizim Nezaret muavini aldı. Bunları erbabına ver. Üç beş tane daha hediye ederim. Bâki dua ke’n-nücûmi fî eshâr.

Sebilürreşad’ın hem müfessir hem şairbaşısı Mehmed Akif, 6 Eylül [1]328 Kürsülerin biri senindir. Takdimesini 8 yazdım.”
EMEĞİNE SAĞLIK
Referans URL