Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Versiyon: Golova / Karaca Koyu
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Selcuklu ve Osmanlilarin Anadolu'yu Turklestirme donemlerinde fethedilen yerlere Turkmen boylarini yerlestirmelerinin bir devami olarak Kara cadirli Turkmenlerin yerlesmesiyle Karaca Koyu kurulmustur. Koyun iki sulaleye ayrilmis 8 cadirdan kuruldugu ve bilahare Sekuloglu ve Arabacioglu olarak anilan bu boylarin, koyu olusturdugu arastirmalarla ortaya cikmistir.Bu ailelerden Sekuloglu Mustafa Bey'in Golova Nahiye Mudurlugu yaptigi 1860'li yillarda, olumuyle bu gorevi biraktigi kayitlarla sabittir. Gerek nahiye mudurlugu ve gerekse daha sonraki donemlerde cevre koylerin osurlerinin devlet tarafindan Mogrum'e verildigi Osmanli Sicilleri'nden anlasilmaktadir. Yine Osmanli tapusunun en yaygin oldugu koylerimizden birisi de Karaca Koyu'dur. Golova'nin guney batisindaki Karaca, 14 km. uzunlugunda asfalt bir yolla ilceye baglidir. Asagi Tepecik, uobanli, uukur yurt, Can Koyu ve Yukari Tepecik koyleri ile komsu olan Karaca'nin toplam tarim arazisi 2700 dekar kadardir. Genel olarak dalgali bir araziye sahip koyun Kizildag'da yaylasi mevcuttur. Sulanabilen arazisi oldukca azdir. Ancak kuzeybatidaki kaynaklarin toplanip, kanallarin yapilmasiyla koyun suyu duzenli olarak sulamada kullanilmaktadir. Golova ilcesinde en cok muhtarlik yapan omrunun hemen pesini koyu ve cevresi icin harcayan 56 sene muhtarlik yapan Kasim Aga'dan soz etmeden gecmek olmaz. Bugun de ayakta olan ve 100 yili askin bir gecmisi olan koy odasi ile koyun ve cevrenin adeta bilge kisisi olmustur.Yine Sekuloglu Mustafa da koyun yetistirdigi onemli bir sahsiyet olarak tarihe gecmistir. Karaca ve cevrenin tarihine isik tutmasi bakimindan ziyaret evi ve onun kemerli kapisinin baglanti ve kitabesi olan tariha tastan da bahsetmek lazim. Tarih kisminda da belirtildigi gibi 1231 tarihi dusulen tas ve Sekulogullan evinin tariha bir deger olarak korunmasi lazimdir. 11 hanenin kisin kaldigi koy, yapilan yeni binalarla kucuk bir sehir gorunumundedir. Diger koylerin aksine Karacalilar daha ziyade Ankara'da oturmaktadirlar. uok cesitli alanlarda yetismis insan gucune sahip olan Karaca'nin hariciyeci ve gazetecileri ilk akla gelenlerdir. Koyun ekonomisinde bugday, arpa, fig gibi kuru tarim ile sulanabilen kucuk sahalarda fasulye uretimi yapilmaktadir. Yine buyukbas hayvancilikla birlikte son yillarda nohut da tarim urunlerindendir.

Kaynak: Golova Kaymakamligi
ya bu yazilarin devami nerde

erdemcan2001 Yazan:
ya bu yazilarin devami nerde

bende katiliyorum bilgilerin devami nerde yani illa bana bi site yaptiriciklar zaten yapicam az kaldi temelini attim ancak bos vaktim yookk :asik:

ne zamn bos vaktiniz olucak

erdemcan2001 Yazan:
ne zamn bos vaktiniz olucak

site yapmak hesap yapmak kadar kolay degildir bunu adminler iyi bilir ama kimse merak etmesin yaptigim zaman buraya link aticam Arrow

sivasli adem

Confused Twisted Evil :melek: :kalp:
Sayfa: 1 2 3 4 5 6
Referans URL