12-03-2006, 03:26 PM
Kizilirmagin dogdugu Kizildag-da -Bes gozeler- adi verilen su kaynaginin yakinlarinda, peri bacalarina benzeyen kayaliklar vardir. Halk buraya kizlar sinisi demektedir.[22] Ayrica burasi halk tarafindan Kirklar Gedigi olarak da bilinir. Bu ziyaret yerinin temelinde once burada gorulup daha sonra kaybolan kirk kizin efsanesi yer almaktadir. Bolgede yaygin olan inanca gore, kizlar sinisi ziyaretinde tas kesilen, kirk kizin ruhlaridir. Bunlar darda kalan insanlara yardim ederler. Anlatildigina gore, yapilan bir savas esnasinda dusmanlarin baskinina ugrayan Karatas koyunun kizlari, izlerini kaybettirmek icin, Kizildag-a siginirlar. Bunlari takip eden dusman askerleri, burada izlerini bulurlar. Dusman eline gecmektense olmeyi tercih ederler. Allah'a yalvarip el kaldiran kirk kiz, dua ederek Tas kesilelim de dusman eline gecmeyelim derler. Allah, bunlarin dualarini kabul ederek kirk kizi tas keser.
Anlatilan baska bir rivayete gore de, -gelin alayi, Kizildag-in yamaclarindan gecerken eskiyalarin hucumuna ugrar. Eskiyalar yolu keserler. Dugun alayi Kizildag-a dogru tirmanmaya baslar. Gelin eskiyalarin elinden kurtulamayacagini anlayinca Allah-a yalvarir.
-Ya onu tas kes, ya beni tas kes...
Dugunculer Kizildag-in yamaclarinda tas kesilirler...
Uzaktan bakildigi zaman dagin yamaclarina yayilmis ve insana benzeyen irili ufakli kayalar gorulur. Hatta gelinin sandigi bile bellidir.-
iste bu sebeple, buraya gelen ziyaretciler, kizlar sinisinde yapilan dualarin, dilek ve isteklerin Allah tarafindan kabul edilecegine inanmaktadirlar.
Anlatilan baska bir rivayete gore de, -gelin alayi, Kizildag-in yamaclarindan gecerken eskiyalarin hucumuna ugrar. Eskiyalar yolu keserler. Dugun alayi Kizildag-a dogru tirmanmaya baslar. Gelin eskiyalarin elinden kurtulamayacagini anlayinca Allah-a yalvarir.
-Ya onu tas kes, ya beni tas kes...
Dugunculer Kizildag-in yamaclarinda tas kesilirler...
Uzaktan bakildigi zaman dagin yamaclarina yayilmis ve insana benzeyen irili ufakli kayalar gorulur. Hatta gelinin sandigi bile bellidir.-
iste bu sebeple, buraya gelen ziyaretciler, kizlar sinisinde yapilan dualarin, dilek ve isteklerin Allah tarafindan kabul edilecegine inanmaktadirlar.