Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Versiyon: GuRuN/Kaynarca Koyu
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Kaynarca Koyu

Gurun ilcesinin batisinda ve Kayseri-Malatya karayolunun uzerinde, ilce merkezine 34 km .-lik mesafede bulunan Kaynarca Koyu ismini, koyun cevresinde bulunan irili ufakli kaynar sulardan almaktadir. Kaynarca Koyu, kuruldugu tarihten bu yana en az otuz defa dolup bosalmistir. Burada yasayan insanlarin bir sure kaldiktan sonra gocup gitmeleri, yerlerine bir baskalarinin gelip yerlesmelerinden dolayi, Kaynarca ismi verilmistir. Daha once Gobekoren Koyunun mezrasi iken 1975 yilinda koy konumuna getirilerek muhtarlik olmustur.

Kaynarca Koyu Malatya-Kayseri yolu uzerinde ve eski ticaret ve kervan yolunun uzerinde bulunmasi nedeniyle her zaman yerlesim yeri olmustur. Kaynarca Koyunde de diger koylerde oldugu gibi disariya goc, oldukca fazladir. Kaynarca Koyunun karsisindaki daglik kesimde ve Koyun icinde adak kurbanlarinin kesildigi ve halkin yagmur duasina cikmis oldugu ziyaret yeri bulunmaktadir.

Kaynarca Koyu halkindan; Samutlar (Ayvatas), Elbistan Bolgesinden Gobekoren Koyune, buradan Kaynarca Koyune gelerek yerlesmislerdir. Kandolar (Toptas), Elbistan Uzunpinar Koyunden Yaylacik Koyune, daha sonra Kaynarca Koyune gelerek yerlesmislerdir. Cinciklar (Temel), Elbistan bolgesinden Kaskoye, daha sonra Kaynarca Koyune gelerek yerlesmislerdir. Koskerler (Bozkurt), Kusneler (Demir), Karataslar (Karatas), Gobekoren Koyu-nden gelerek buraya yerlesmislerdir. Abukertler (Dumlupinar), Devecayir Koyunden Gobekoren Koyune, daha sonra Kaynarca Koyune gelerek yerlesmislerdir. Kavutlar (Karakus), Maras ili, Elbistan ilcesi Kucuk tatli Koyunden gelmislerdir. Gurunlu ozanlardan sahturna (Munire Dumlupinar/1951)bu aileye mensuptur, Kaynarca Koyunden dogmustur. Gedikler(Topal), Erzurum Bala bolgesinden gelerek Kaynarca-ya yerlesmislerdir. Parasicoklar (uz), Beypinar Koyu-nden gelerek kaynarca Koyune yerlesmislerdir.

Kaynarca Koyu-nun icme suyu yetersiz oldugundan koye yakin yerde bulunan gozelerin bir araya getirilerek icme suyu sebekesinin kapali hale getirilmesiyle bu sorun cozume kavusturulmus olacaktir. Asfalt ile koy yolunu birbirine baglayan yere, Tohma suyunun uzerine bir kopru yapilmasi sarttir. Tohma Suyu uzerine yapilacak sulama kanallariyla koy arazisinin bir kisminda sulu tarim yapilabilecektir. Koy halkinin gecim kaynagi tarim ve hayvanciliktir. Devlet tarafindan yeterli ve gerekli tesviklerin yapilmasi zorunludur. Koyde aracilik, kilim ve halicilik, mandira gibi kollektif faaliyetlerin desteklenmesiyle koy halkinin ekonomik yonden ileri bir seviyeye ulasmasi saglanacaktir. Kaynarca Koyunde disariya goc edenler oldukca fazladir. Koy halkinin buyuk bir kismi izmir, istanbul, Karabuk, Ankara, Adana gibi buyuk sehirlere goc ederek yerlesmislerdir.1975 yilinda 25 hane iken, 1997 yilinda gocler nedeniyle 13 hane, 2000 yilinda 8 haneye dusmustur.
süper[/b]
:d:d haha
bu arada hoşgeldın..........

courageous58yk Yazan:
BEN KAYNARCALIYIM AMA O KÖYE GİTMENİZİ HİÇ TAFSİYE ETMEM. BEN BU YAŞIMA GELDİM BU KÖY KADAR DEDİ KODUC KÖYGÖRMEDİM VE BİRŞEY ÖĞRENDİM ODA;BİR KÖY NEKADAR KÜÇÜK OLURSA O KÖYDE OKADAR ÇOK DEDİ KODU OLUYOR.BIKTIM KÖYÜMÜN DEDİ KODULU İNSANLARINDAN BIKTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIM... AAAAA..BUNEYAAAA Smile)

ShockedShockedShocked enterasannn..

kaynarca güzeldir burnumda tütüyor o köy
Sayfa: 1 2
Referans URL