02-16-2007, 12:52 PM
Bazilari Sahip uikar Ama uzbe uz Sivas Turkusudur Celalglan Turkusu ve Hikayesi Sakin inanmayin Sivas Altinyayla Deliilyas ta Yasanmis bir olaydir. Benim Memlektimde Turku bol Valla iyiki Asiklar Diyarliyim iste Hikaye ve Turkusu uok Uzun dur Turkusu
Zamaninda (anlatilana gore) ata binip tufek kusanan, herkesin gozunu korkutan, camurda yuruyup beyaza bulastirmayan, sinirlenince kelime anlamiyla berserker olabilen rahmetli dedem "deli" ya da "teyyar" Mehmet, her duydugunda bu turkuyu hungur hungur aglar, o dag gibi adam tikanir konusamaz, saatlerce dalip giderdi. uocuk halimle bir nebze anlardim, agit bu, dokunuyor turku diye ama dedemdeki o kederi, o huznu aciklayamazdim. Nihayetinde bir gun sordugumda babanneme, "o turkudeki Celal, dedenin kardesi sayilir, dugununden hemen once olmus yanlarinda, cani kadar severmis Celal-i, dayanamaz o yuzden turkuyu duyunca" diye aciklamisti. Nice yillar gercek hikayeyi merak etsem de bir turlu cesaret edip soramamistim dedeme, cok uzulur, dert vermeyeyim diye. Kendisi rahmetli oldu, bende de hep merak kaldi neydi turkunun hikayesi diye. Nihayetinde bugun sordum babanneme, "neden aglardi dedem hep bu turkude, nedir hikayesi?" diye, babannemin anlattigi sekliyle soyle:
Aylardan Aralik, sene 1946..dedemin seferberlik sirasinda olmus abisinin oglu olan Celal, dedem mehmet, dedemin kardesi Atem emmi (benim deyisimle), ve Celal'in kizkardesi Fidan'in hepsinin dugunu olacakmis..rahmetli dedem, Celal'i kardesi gibi sever gozetirmis, Celal de ayni hurmet ve sevgiyle yaklasirmis..dort dugun olacagi zaman, ugrasmasi, masrafi zor olmasin diye dort dugunu de bir arada yapalim demisler..Celal o zamanlar Sivas'ta cimento isinde calisirmis, Sivas tabi o denem koy'e (Deliilyas) uzak, ortalikta simdiki gibi at araba da yok,herkes yuruyerek gidip geliyo, gurbette calisiyor derlermis..Celal'in nisanlisi Dondu de subay kizi, ayni onun gibi aslen Deliilyasli ..dort dugun bir arada yapilacagi icin Celal demis ki, "Mehmet (dedem)in dugunu once olsun, yetim buyudu o kucuk yastan, once onunkini yapalim..sonra Karakellenin (Atem emmi) dugunu olsun, ondan sonra da Fidanla Sefer'in dugununu yapalim, benimkini en sona da yapariz"..o donem dugunler tabi sanli solenli, kiz tarafi davul zurnayla gelini at uzerinde getirirmis, oglan tarafinda da dugunden iki gun once kirmizi bayrak cekilirmis yukari gelini beklerken..
Her neyse, dort dugunu bir arada yapalim demisler, nikah islemleri icin o donemin memur olan en yakin yeri sarkisla'ya gidilecekmis..toplanilmis, yuruyerek yola cikilmis..sarkisla'da nikah islemleri yapilmis, resmi nikah kiyilmis, dugun(ler) icin tekrar koye donulmeye konulmus..o ara, (babannemin anlattigina gore bir gece Celal artik ruyasinda ne gorduyse), gusul abdesti almam lazim benim, ben bu sekilde donemem geri, yikanmam lazim demis..aylardan aralik, her yer kar kiyamet, buz, soguk..yapma etme, gidersin bu sekilde, olmaz bir sey demisler, dinletememisler..Celal orda buz tutmus bir nehrin buzunu kirmis, o suda yapmis banyosunu..
Koye donulmus, dugunler baslamis, ama Celal de bu arada hastalanmis..kimseye belli etmeyeyim, gecer diye de etrafa da duyurmamis, oyle gecmis dugunler..tam Celal'in dugunune sira geldiginde, kirmizi bayrak cekildiginde, gelinin gelmesinden onceki gece artik yataklik olan Celal hastaligindan can vermis..kiz tarafina haber verilmesi icin de dedem gitmis, zamaninda Dondu'ye baslik olan verilmis inegi gitmis ahirdan cozmus, disari salmis, o an anlamis Dondu Celal'in oldugunu..allar beyazlar icinde gelecegi evde kirmizi bayrak yerine cekilmis kara bayrakla, Celal'in olusuyle karsilasmis..iste o an bu agidi yakmis..
Agidi orjinal haliyle bilen babannemin anlattigina gore soylenen turku seklinde sozleri de degistirilmis, onun dedigi "yigidim giymis beyazi, isigi gogsunde parlar / kara bayrak cekilmis goge, nice melekler bakar", "ben ne okudum ne yazdim, daglar koyaginda gezdim / esimin (celal oglan) basina gidince, catlayip da oleyazdim" seklinde (ve daha fazlasi) kisimlar da varmis..dedigine gore Dondu cok turku yakan, soyleyen bir insanmis, babannemin hatirladigi kina gecesinde soyledigi "aha kinacim geliyor, ondeki deve yata yata, benim esim nikaha gitmis, karlara bata bata" seklinde bir turkusu de varmis..turkudeki ipek mendil de tam olarak mendil degilmis..o donemler beyaz gomlek sahibi olmak zormus, evlenilecegi zaman kiz tarafi, hatta gelin kendi eliyle dikermis beyaz gomlegi damada, damatlik olarak verilirmis..gomlegin yakasina da renkli ipekten fular/kravat karisimi bir sey giyilirmis icerden, bu imis ipek mendil diye bahsedilen..
Babannemin anilarina gore kendisi kucuk bir kizken dugunden once gelini gezdirme adetine gore onlarin eve de gelmis dondu, babannemin de sacini oklayip sevmis, "kiz sen ne guzelsin, seni de kaynima alam" demis..buna sinirlenen babannemin annesi "kiz get, senin bekar kaynin mi var ki" demis (babannem o donem evlenen dedemin ikinci esi zira)..nice yillar sonra, Dondu'yu ailesi baska birine vermis, hele ki ondan da dedem tarafi ile onun ailesi arasinda gucenme olmus, seneler sonra babannem dedemle evliyken Donduyu gorduklerinde dedem sitem etmis bizim tarafa niye varmadin da ele gittin diye, Dondu de "Memet efendi, bak bu kiz sana yillar sonra nasip oldu da ben Karamustafalara nasip olamadim" diye icini dokmus..
Yine anlatilana gore Dondu'nun sonraki evliliginde hic cocugu olmamis, doktora gidildiginde doktor sormus, "kizim nedir senin bu derdin, seni boyle uzen ne ki kesilmissin herseyden (erken menopoza girmis benim anladigim), hic olamiyor senin cocugun?" diye..Dondu de o an hep gogsunde sakladigi Celal'in fotografini cikarip doktora gostermis, "bu yigit yakti icimi doktor, neyleyim ben gerisini" demis..oyle sevmis Celal'i, o fotografi da hic ayirmamis yanindan..babannemin dedigi hala yasiyormus Dondu koyde, hep melankoli icinde oturarak kendi basina-
IPEK MENDiL
ipek mendil dane dane
Yudular serdiler gune
Ana Celalimi yudular
Bas ucunda done done
Kurban olayim Done baci
Celal ordan savustu mu?
Dunku giden agca bebek
Dayisina kavustu mu?
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Evlerinin onu yonca
Yonca kalkmis dam boyunca
Bu yoncayi kim bicecek
Celal Oglan olmayinca
igde cicek dal atiyor
Celal odada yatiyor
Ne yatiyon soysuz Celal
Nisanlini el satiyor
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Evlerinin onu kare
Selam soylen Celal yare
Nisanlisin eller almis
Bulunmaz mi buna care?
Kurban olam done baci
Ne zorumus keskin aci
Bunun isi bitmis diye
Doktor vermemis ilaci
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Sivastaki buyuk ordu
Babamda talime durdu
Kalkin gidek cimentoya
uimento Celal-in yurdu
Asagidan gelen deve
Gevisini geve geve
Sanki bende gelin oldum
Yukaridaki buyuk eve
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Al isligin mor yelegi
Kisa dilemis dilegi
Aksamdan geri gidiyor
Celal-in baslik inegi
Celal-de cirite binmis
Davulcuya vur diyerek
Dondu kiza altin etmis
Nefsine dur diyerek
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Nazli benim esim nazli,
Ok kirpikli oyma gozlu
Bende buna yanmayim mi
Her sirlari bende gizli
Nesed-e gelinlik bozdum
Hem okudum hem yazdim
Aksam baslik giderken
uatlayip oleyazdim
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Kurban olayim canina
Felek dusurdu sanina
iki gozum kor olaydi
Kunde geleydim yanina
Gorumumun adi done
Ellerine yakin kina
ince diktim agca yudum
Helal olsun kana kana
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Kara ceket dal istiyor
Sallanmaya kol istiyor
Uyan kurt Celalim uyan
Dondu gelin yar istiyor
Bagdat Teyze Bagdat Teyze
Yine oldum derdim taze
Bes kizinan davet gezdim
Bizim dugun kaldi guze
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Bayragi kara kaldirin
Davulu cifte vurdurun
Haci Mehmetler dahimi
Beni oraya indirin
Yuksek evlik buyuk bucak
Gul topladim kucak kucak
Hey n-olurdu kadir mevlam
uksuze dugun olacak
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Acin kapiyi kapiyi
Duyanlar gelsin sesime
Pullu keten haram olsun
Soyha kalasica fesime
Eser deli poyraz eser
Cigerim icinden keser
Ana ben Sivas-a gitmem
Celal duyar bana kuser
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Babasi trenden inmis
Satar kizini kizini
Kaldirmam kurt Celalimi
Yatsin suzunu suzunu
Yaz gelince biter yonca
Celalin gulleri gonca
Besikte bebek agladi
Karadan bayrak kalkinca
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
sarkisla-da muayene olduk
Beraber trene bindik
Bize nazar deger diye
Sorana kaynim dedik
Ne yokusun dibindeyim
Ne inisin basindayim
Bana dulluk yakisir mi?
Daha on bes yasindayim
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Aha kinacim geliyor
Haci kaynim dusmus one
Hoca namazi kilinca
Celal-e buyurmus dua
Aglayipta gulecegim
uatlayipta olecegim
Yengeler kapiya geldi
Vur davulcu binecegim
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Kurban olayim Makbule
Ne agliyon bagirarak
Ala ceyiz yazdirmadim
Tutun kahve dagitarak
Alli entere pullu keten
Nede guzel yakisiyor
Kara bayrak kalkinca
Gokte melek bakisiyor
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Yedi giyim corap ordum
Yedi kaynim giysin diye
Sandiktan posu cikardim
Celal guvey olsun diye
Daha gormeyim gormeyim
El oglunun acisini
ulursem olume koymayin
Nazli yarin bacisini
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Kurbanlar olayim Fidan
Bayragim geri mi indi
Yuruyerek gelin geldim
Geldim de Celalim oldu
Celal oglan yola gitmis
Sanki muradina ermis
Bayrak dikilecegi gun
Felek buna ayip etmis
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Yaz gelirde karlar erir
Sular gelir dura dura
Celal esim can veriyor
Avazina vura vura
Kapimizin onu arpa
Atlar gelir kirpa kirpa
Sanki bende gelin oldum
Alli duvak carpa carpa
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Adim batsin adim Done
Yucelerden engine indi
Sana diyom kiz Nafiye
Gelin Hocalara indi
Arkamda beligim ince
urer dikerim kalinca
Vallaha da ata binmem
Celal esim gelmeyince
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Susuz yerde bitmez sogut
Deli oldum verin ogut
uevrelerde var mi ola
Celal gibi babayigit
Ben mi yazdim bu yaziyi?
Bozdurdum elli gaziyi
Bana aglama diyorlar
Nasil unutayim maziyi
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
El camiden cikarken
Bulandim gardas bulandim
Donduyu gelin getirdik
Uyku uyumadim dolandim
Kunde soylerim adini
Alamam ben muradimi
Mezar tasina yazarim
Celal ile benim adimi
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Kaynimin Ese karisi
Celal derdimin yarisi
Bakin kiyamet koptu
Dusman basina darisi
Mezarimin sira tasi
Yandi yuregimin basi
Beni Yusuf-a versinler
Yusuf Celal-in kardesi
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Kapidan araba gecti
Dolan Dondu bineceksin
Sevgili gardasin yari
Kime gelin ineceksin
Asagidan kus geliyor
Sesi ban hos geliyor
Celal-i goturen taksi
Dolu gitti bos geliyor
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Tarlalarda ot yolardim
Ayak yalin basim kabak
Beni mezara goturun
Uzun gece olmaz sabah
Dostlar bakin dustum dara
Yurekte acildi yara
Onu Allaha yoluyorum
Sebebi cekin dara
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Mezarimin kara tasi
Yandi yuregimin basi
uekip gitti kurt Celalim
Zehir etti bize asi
Mezarligin bogru cayir
Celal gitmis orda uyur
uksuz kiz gelin oluyor
Kurt Celalim sende buyur
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Zamaninda (anlatilana gore) ata binip tufek kusanan, herkesin gozunu korkutan, camurda yuruyup beyaza bulastirmayan, sinirlenince kelime anlamiyla berserker olabilen rahmetli dedem "deli" ya da "teyyar" Mehmet, her duydugunda bu turkuyu hungur hungur aglar, o dag gibi adam tikanir konusamaz, saatlerce dalip giderdi. uocuk halimle bir nebze anlardim, agit bu, dokunuyor turku diye ama dedemdeki o kederi, o huznu aciklayamazdim. Nihayetinde bir gun sordugumda babanneme, "o turkudeki Celal, dedenin kardesi sayilir, dugununden hemen once olmus yanlarinda, cani kadar severmis Celal-i, dayanamaz o yuzden turkuyu duyunca" diye aciklamisti. Nice yillar gercek hikayeyi merak etsem de bir turlu cesaret edip soramamistim dedeme, cok uzulur, dert vermeyeyim diye. Kendisi rahmetli oldu, bende de hep merak kaldi neydi turkunun hikayesi diye. Nihayetinde bugun sordum babanneme, "neden aglardi dedem hep bu turkude, nedir hikayesi?" diye, babannemin anlattigi sekliyle soyle:
Aylardan Aralik, sene 1946..dedemin seferberlik sirasinda olmus abisinin oglu olan Celal, dedem mehmet, dedemin kardesi Atem emmi (benim deyisimle), ve Celal'in kizkardesi Fidan'in hepsinin dugunu olacakmis..rahmetli dedem, Celal'i kardesi gibi sever gozetirmis, Celal de ayni hurmet ve sevgiyle yaklasirmis..dort dugun olacagi zaman, ugrasmasi, masrafi zor olmasin diye dort dugunu de bir arada yapalim demisler..Celal o zamanlar Sivas'ta cimento isinde calisirmis, Sivas tabi o denem koy'e (Deliilyas) uzak, ortalikta simdiki gibi at araba da yok,herkes yuruyerek gidip geliyo, gurbette calisiyor derlermis..Celal'in nisanlisi Dondu de subay kizi, ayni onun gibi aslen Deliilyasli ..dort dugun bir arada yapilacagi icin Celal demis ki, "Mehmet (dedem)in dugunu once olsun, yetim buyudu o kucuk yastan, once onunkini yapalim..sonra Karakellenin (Atem emmi) dugunu olsun, ondan sonra da Fidanla Sefer'in dugununu yapalim, benimkini en sona da yapariz"..o donem dugunler tabi sanli solenli, kiz tarafi davul zurnayla gelini at uzerinde getirirmis, oglan tarafinda da dugunden iki gun once kirmizi bayrak cekilirmis yukari gelini beklerken..
Her neyse, dort dugunu bir arada yapalim demisler, nikah islemleri icin o donemin memur olan en yakin yeri sarkisla'ya gidilecekmis..toplanilmis, yuruyerek yola cikilmis..sarkisla'da nikah islemleri yapilmis, resmi nikah kiyilmis, dugun(ler) icin tekrar koye donulmeye konulmus..o ara, (babannemin anlattigina gore bir gece Celal artik ruyasinda ne gorduyse), gusul abdesti almam lazim benim, ben bu sekilde donemem geri, yikanmam lazim demis..aylardan aralik, her yer kar kiyamet, buz, soguk..yapma etme, gidersin bu sekilde, olmaz bir sey demisler, dinletememisler..Celal orda buz tutmus bir nehrin buzunu kirmis, o suda yapmis banyosunu..
Koye donulmus, dugunler baslamis, ama Celal de bu arada hastalanmis..kimseye belli etmeyeyim, gecer diye de etrafa da duyurmamis, oyle gecmis dugunler..tam Celal'in dugunune sira geldiginde, kirmizi bayrak cekildiginde, gelinin gelmesinden onceki gece artik yataklik olan Celal hastaligindan can vermis..kiz tarafina haber verilmesi icin de dedem gitmis, zamaninda Dondu'ye baslik olan verilmis inegi gitmis ahirdan cozmus, disari salmis, o an anlamis Dondu Celal'in oldugunu..allar beyazlar icinde gelecegi evde kirmizi bayrak yerine cekilmis kara bayrakla, Celal'in olusuyle karsilasmis..iste o an bu agidi yakmis..
Agidi orjinal haliyle bilen babannemin anlattigina gore soylenen turku seklinde sozleri de degistirilmis, onun dedigi "yigidim giymis beyazi, isigi gogsunde parlar / kara bayrak cekilmis goge, nice melekler bakar", "ben ne okudum ne yazdim, daglar koyaginda gezdim / esimin (celal oglan) basina gidince, catlayip da oleyazdim" seklinde (ve daha fazlasi) kisimlar da varmis..dedigine gore Dondu cok turku yakan, soyleyen bir insanmis, babannemin hatirladigi kina gecesinde soyledigi "aha kinacim geliyor, ondeki deve yata yata, benim esim nikaha gitmis, karlara bata bata" seklinde bir turkusu de varmis..turkudeki ipek mendil de tam olarak mendil degilmis..o donemler beyaz gomlek sahibi olmak zormus, evlenilecegi zaman kiz tarafi, hatta gelin kendi eliyle dikermis beyaz gomlegi damada, damatlik olarak verilirmis..gomlegin yakasina da renkli ipekten fular/kravat karisimi bir sey giyilirmis icerden, bu imis ipek mendil diye bahsedilen..
Babannemin anilarina gore kendisi kucuk bir kizken dugunden once gelini gezdirme adetine gore onlarin eve de gelmis dondu, babannemin de sacini oklayip sevmis, "kiz sen ne guzelsin, seni de kaynima alam" demis..buna sinirlenen babannemin annesi "kiz get, senin bekar kaynin mi var ki" demis (babannem o donem evlenen dedemin ikinci esi zira)..nice yillar sonra, Dondu'yu ailesi baska birine vermis, hele ki ondan da dedem tarafi ile onun ailesi arasinda gucenme olmus, seneler sonra babannem dedemle evliyken Donduyu gorduklerinde dedem sitem etmis bizim tarafa niye varmadin da ele gittin diye, Dondu de "Memet efendi, bak bu kiz sana yillar sonra nasip oldu da ben Karamustafalara nasip olamadim" diye icini dokmus..
Yine anlatilana gore Dondu'nun sonraki evliliginde hic cocugu olmamis, doktora gidildiginde doktor sormus, "kizim nedir senin bu derdin, seni boyle uzen ne ki kesilmissin herseyden (erken menopoza girmis benim anladigim), hic olamiyor senin cocugun?" diye..Dondu de o an hep gogsunde sakladigi Celal'in fotografini cikarip doktora gostermis, "bu yigit yakti icimi doktor, neyleyim ben gerisini" demis..oyle sevmis Celal'i, o fotografi da hic ayirmamis yanindan..babannemin dedigi hala yasiyormus Dondu koyde, hep melankoli icinde oturarak kendi basina-
IPEK MENDiL
ipek mendil dane dane
Yudular serdiler gune
Ana Celalimi yudular
Bas ucunda done done
Kurban olayim Done baci
Celal ordan savustu mu?
Dunku giden agca bebek
Dayisina kavustu mu?
Celal oy oy yavrum oy oy
Celal oy oy yavrum oy oy
Evlerinin onu yonca