Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Versiyon: Sultan Mahmut--Tikandi baba
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Sultan Mahmut kilik kiyafetini degistirip dolasmaya baslamis. Dolasirken bir kahvehaneye girmis oturmus.
Herkes bir seyler istiyor.
Tikandi baba, cay getir
Tikandi baba, oralet getir. Vb
Bu durum Sultan Mahmut'un dikkatini cekmis.
Hele baba anlat bakalim, nedir bu Tikandi baba meselesi?
Uzun mesele evlat, demis Tikandi baba
Anlat baba anlat merak ettim deyip cekmis sandalyeyi. Tikandi baba da peki deyip baslamis anlatmaya;
Bir gece ruyamda bircok insan gordum ve her birinin bir cesmesi vardi ve hepsi de akiyordu. Benimki de akiyordu ama az akiyordu. "Benimki de onlarinki kadar aksin" diye icimden gecirdim. Bir comak aldim ve olugu acmaya calistim. Ben ugrasirken comak kirildi ve akan su damlamaya basladi. Bu sefer icimden " Onlarinki kadar akmasada olur, yeter ki eskisi kadar aksin" dedim ve ugrasirken oluk tamamen tikandi ve hic akmamaya basladi. Ben yine acmak icin ugrasirken Cebrail gorundu ve
Tikandi baba, tikandi. Ugrasma artik, dedi. O gun bu gun adim "Tikandi baba" ya cikti ve hangi ise elimi attiysam olmadi. simdide burada caycilik yapip gecinmeye calisiyoruz.
Tikandi baba'nin anlattiklari Sultan Mahmut'un dikkatini cekmis. uayini ictikten sonra disari cikmis ve adamlarina ;
Hergun bu adama bir tepsi baklava getireceksiniz. Her dilimin altinda bir altin koyacaksiniz ve bir ay boyunca buna devam edeceksiniz.
Sultan Mahmut'un adamlari peki demisler ve ertesi aksam bir tepsi baklavayi getirmisler. Tikandi baba'ya baklavalari vermisler. Tikandi baba baklavayi almis , bakmis baklava nefis. " Uzun zamandir tatli da yiyememistik. soyle agiz tadiyla bir guzel yiyelim" diye icinden gecirmis. Baklava tepsisini almis evin yolunu tutmus. Yolda giderken "Ben en iyisi bu baklavayi satayim evin ihtiyaclarini gidereyim" demis ve islek bir yol kenarina gecip baslamis bagirmaya
Taze baklava, guzel baklava ! Bu esnada oradan gecen bir Yahudi baklavalari begenmis. uc asagi bes yukari anlasmislar ve Tikandi baba baklavayi satip elde ettigi para ile evin ihtiyaclarinin bir kismini karsilamis. Yahudi baklavayi alip evine gitmis. Bir dilim baklava almis yerken agzina bir sey gelmis. Bir bakmis ki altin. sasirmis, diger dilim diger dilim derken bir bakmis her dilimin altinda altin. Ertesi aksam Yahudi acaba yine gelirmi diye ayni yere gecip baslamis beklemeye. Sultanin adamlari ertesi aksam yine bir tepsi baklavayi getirmisler. Tikandi baba yine baklavayi satip evin diger ihtiyaclarini karsilamak icin ayni yere gitmis. Yahudi hicbir sey olmamis gibi
Baba baklavan guzeldi. Biraz indirim yaparsan her aksam senden alirim, demis. Tikandi baba da
Peki, demis ve anlasmislar. Tikandi babaya her aksam baklavalar gelmis ve Yahudi de her aksam Tikandi baba'dan baklavalari satin almis. Aradan bir ay gecince Sultan Mahmut ;
Bizim Tikandi baba'ya bir bakalim, deyip Tikandi baba'nin yanina gitmis. Bu sefer padisah kiyafetleri ile iceri girmis. Girmis girmesine ama birde ne gorsun bizim tikandi baba eskisi gibi darmadagin. Sultan;
Tikandi baba sana baklavalar gelmedi? mi, demis
Geldi sultanim
Peki ne yaptin sen o kadar baklavayi?
Efendim satip evin ihtiyaclarini giderdim, sagolasiniz, duacinizim.
Sultan soyle bir tebessum etmis.
Anlasildi Tikandi baba anlasildi, hadi benle gel, deyip almis ve Devletin hazine odasina goturmus.
Baba suradan kuregi al ve hazinenin icine daldir kuregine ne kadar gelirse hepsi senindir, demis. Tikandi baba o heyecanla kuregi tersten hazinenin icine bir daldirip cikarmis ama bir tane altin kuregin ucunda dustu dusecek. Sultan demis;
Baba senin buradan da nasibin yok. Sen bizim su askerlerle beraber git onlar sana ne yapacagini anlatirlar demis ve askerlerden birini cagirmis
Alin bu adami uskudar'in en guzel yerine goturun ve bir tane tas begensin. O tasi ne kadar uzaga atarsa o mesafe arasini ona verin demis. Padisahin adamlari "peki" deyip adami alip uskudar'a goturmusler.
Baba hele suradan bir tas begen bakalim, demisler. Baba,
Nicin, demis. Askerler
Hele sen bir begen bakalim demisler. Baba su yamuk, bu kucuk, derken kocaman bir kayayi begenip almis eline
Ne olacak simdi, demis
Baba sen bu tasi atacaksin ne kadar uzaga giderse o mesafe arasini padisahimiz sana bagisladi.demis. adam tasi kaldirmis tam atacakken tas elinden kayip basina dusmus. Adamcagiz oracikta olmus. Askerler bu durumu Padisaha haber vermisler. iste o zaman Sultan Mahmut o meshur sozunu soylemis;

"VERMEYiNCE MABUD, NEYLESiN SULTAN MAHMUT"
tsk emeyine saglik
tesekkurler.. Arrow
VERMEYiNCE MABUD, NEYLESiN SULTAN MAHMUT"
tsk ler arkadaslar
( YA NASIP YA) tesekkürler
Referans URL