Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Versiyon: KUR'AN-I KERİM'DE ANNE-BABA
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Kur’an-ı Kerim’de Anne-Baba

Nisa Suresi/ 36:

Allah'a ibadet edin ve o'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın; Allah kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez.

Bakara Suresi/ 83:

Ve bir vakit İsrailoğullarından şöyle söz almıştık: "Allah'tan başkasına tapmayacaksınız, anne-babaya, yakınlığı olanlara, öksüzlere ve biçarelere de iyilik yapacaksınız. İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekâtı verin." Sonra pek azınız müstesna olmak üzere sözünüzden döndünüz, hala da dönüyorsunuz!

En’am Suresi/ 151:

De ki: "Gelin, size Rabbinizin neleri yasakladığını okuyayım! O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın, babanıza annenize iyilikten ayrılmayın, yoksulluk yüzünden çocuklarınızı zayi etmeyin; zira sizin de onların da rızkını Biz veririz, kötülüklerin açığına da gizlisine de yanaşmayın, Allah'ın muhterem kıldığı cana haksız yere kıymayın. İşte duydunuz ya, O, size düşünesiniz diye bunları emretti!"

Yusuf Suresi/99,100:

Ailesi Yusuf'un yanına vardıklarında, anne ve babasını kucakladı, yanına aldı ve: "Buyurun Allah'ın dilemesiyle Mısır'a güvenle girin!" dedi.

Ve anne ve babasını kendi tahtı üzerine oturttu.

İsra Suresi/23:

Rabbin sadece Kendisine ibadet etmenize ve anne-babanıza, Allah’ın sizi görmekte olduğu bilinci içinde mümkün olan en iyi şekilde davranmanıza hükmetti.

Eğer onlardan biri veya her ikisi yaşlanmış olarak yanınızda bulunuyorsa sakın varlıklarından veya onlara hizmetten bıkkınlıkla kendilerine ‘Öf!’ diyecek ölçüde bile kötü söz söyleme!

Onları azarlama ve daima onlara karşı tatlı dilli ve gönül alıcı ol!

Lokman Suresi/14:

Biz insana, anne-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü annesi onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. Önce bana, sonra da anne-babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş ancak banadır.

Ahkaf Suresi/15:

Biz o insana anne-babasına güzel davranmayı tavsiye ettik. Annesi onu zahmetle karnında taşıdı ve zahmetle doğurdu. Onun taşınması ile sütten kesilmesi otuz aydır. Nihayet olgunluk çağına ulaşıp kırk yaşına girdiği zaman: "Ey Rabbim, beni öyle yönlendir ki, bana ve anneme-babama verdiğin nimetine şükredeyim ve hoşnut olacağın iyi bir iş yapayım. Soyumdan gelenleri de benim için iyi kimseler eyle. Çünkü ben, gerçekten tevbe ile Sana yüz tuttum ve ben gerçek müsümanlardanım." der.

Bakara Suresi/ 215:

Sana Allah yolunda mallarını neye harcayacaklarını sorarlar. De ki: "Vereceğiniz nafaka, anne, baba, en yakınlar, öksüzler, yoksullar ve yolda kalmışlar içindir. Hayır olarak daha ne yaparsanız Allah onu muhakkak bilir.

Dua:

İbrahim Suresi/ 41:

Ey Rabbimiz, hesabın görüleceği kıyamet günü beni, annemi, babamı ve bütün müminleri bağışla!"

İsra Suresi/ 24:

İkisine de merhametle tevazu kanatlarını indir. Ve şöyle de: "Ey Rabbim! Onların beni küçükten terbiye edip yetiştirdikleri gibi, sen de kendilerine merhamet et."

Hadis-i Şerifler’de Anne-Baba

Sekiz yaşında dedesi de vefat edince Hz.Peygamberin (sav) sorumluluğunu amcası Ebu Talip üstlenir. Ebu Talip ve hanımı Fatma binti Esad küçük Muhammed’e (sav) yetimliğin acısını hissettirmemek için ellerinden geleni yaparlar. Peygamberliğinden sonraki yıllarda önce amcası ardından da yengesi vefat eder.Hz. Peygamber (sav) özellikle yengesinin vefatına çok üzülür.

– “Bugün sevgili annem vefat etti”, der.

Gömleğini kefen olarak verir. Yetmiş kez tekbir aldırarak cenaze namazını kıldırır. Kabre iner, uzun uzun dua eder.. Arkadaşları o güne kadar bir benzerini görmedikleri bu olağanüstü ilginin sebebini sorarlar.

– “O benim annemden sonra annemdi” diye cevap verir.

ccc

Resulullah (sav) der ki: “Ahirette bir insan beklemediği ölçüde makamının yükseltildiğini görür. Durumuna hayret ederek: ‘Ben buraya layık değildim, niçin bu makama yükseltildim?’ der. Kendisine: ‘Bu makama, geriye bıraktığın evlatlarının senin için ettikleri dua ve istiğfarlarla eriştin.’ Denir.

ccc

Bir gün Hz. Peygambere (sav) birisi gelir ve "Ya Resulullah! Bir genç ölmek üzere. Ona ölürken ‘La ilahe illalah...’ sözü telkin edildi. Ama bunu söylemedi." der.

Resulullah (sav):

-"Namaz kılıyor muydu?" diye sorar. (Namazla ilgili çok önemli bir detay)

Adam:

-"Evet" diye cevap verince Resulullah (sav) ile birlikte kalkarak o

Gencin yanına giderler. Hz. Peygamber (sav) ölmek üzere olan delikanlıya:

- "La ilahe illallah de" diye telkinde bulunur. O da:

- "Söyleyemiyorum, gücüm yetmiyor." der. Hz. Peygamber (sav):

- "Niçin?" diye sorunca, orada bulunanlardan birisi:

- "Annesine isyan ediyordu." diye cevap verir. O zaman Hz. Peygamber

(sav):

- "Annesi yaşıyor mu?" diye sorar.

- "Evet!" derler. Ve çagırırlar. Kadın gelince Hz. Peygamber (sav) ile kadın arasında şu konuşma geçer;

- "Bu senin oglun mu?"

- "Evet" .

- "Kızgın alevlerle yanan kocaman bir ateş gördügünde sana: "Eger oğlunu sen bağışlarsan biz de bırakırız, yoksa onu gördügün bu ateşe atacağız denilse bağışlamaz mısın?"

- "Ya Resulullah! Öyleyse onu affediyorum."

- "Ondan razı olduguna dair Allah'ı ve beni şahit tut."

- "Allah'ım! Sen ve Peygamberim şahidimsiniz, oğlumdan razıyım" dedi.

Hz. Peygamber (sav) bu konuşmadan sonra delikanlıya dönerek:

- "Ey Delikanli ‘La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh ve Eşhedü enne

Muhammeden Abduhu ve Rasuluh ‘ de" diye telkinde bulunur ve delikanlı bu kez söyleyebilir. Bunun üzerine

Resulullah (sav):

- "şeffaatim sebebiyle onu ateşten kurtaran Allah'a hamd olsun" der.

ccc

Bir arkadaşı Hz.Peygambere (sav) annesini şikayet eder.

– “Huyu ve ahlakı kötü”, der

Allahın Resulü (sav) cevap verir.

– Ama seni dokuz ay karnında taşırken kötü huylu değildi.

Arkadaşı tatmin olmamıştır.

– Ey Allah’ın Elçisi! Gerçekten kötü huylu

– Ama seni iki sene emzirirken kötü huylu değildi.

Arkadaşı yine de ısrar eder. Efendimiz (sav) de devam eder.

– Senin yüzünden uykusuz kalırken kötü huylu değildi.

Arkadaşı dayanamaz.

– Ama ben de karşılığını ödedim,

– Ne yaptın?

– Sırtımda taşıyarak hac yaptırdım.

Efendimiz (sav)’in dudaklarında acı bir tebessüm belirir.

– Bir tek doğum sancısının bile karşılığını ödemiş olmadın.

ccc

Annesi 6 yaşında iken vefat eden Hz.Peygamber (sav) annesine göstereceği saygıyı süt annesine gösteriyor hep vefalı davranıyordu. Süt annesi yıllar sonra yanına geldiğinde ayağa kalkıyor, üzerindeki hırkasını oturması için onun altına seriyordu. O’na iltifatlarda bulunuyor gönlünü alıyordu.

ccc

Hac sırasında bir sahabe hasta annesini omuzuna alarak Kabeyi tavaf ettirmişti. Sonra Resulullah'ın (sav) yanına

Gelerek: “Ya Resulallah, annemi sırtımda taşıyıp tavaf ettirerek hakkını ödedim mi?" diye sormuş. Resulallah (sav) cevap vermiş:

-Hayır, sana hamile iken alıp verdiği bir nefesin hakkı bile değildir.

ccc

Bir adam Resulullaha (sav) gelerek: “Ben büyük bir günah işledim, buna tevbe imkanım var mı?” Dedi. Hz.Peygamber (sav)” Annen var mı?” Diye sordu. Adam “Hayır, yok!” Dedi. “Peki teyzen de mi yok?” Dedi. Adam “Hayır, var.” Dedi. Resulullah (sav) “Öyle ise ona iyilik yap, teyzen annen sayılır.” Dedi.

ccc

Bir gün yoksul bir kadın, iki kızıyla beraber Hz. Aişe’nin (r.a) yanına geldi. Aişe validemiz (r.a) kadına yiyecek bir şeyler verdi. Kızları, kendi paylarını yiyip annelerine kalanı da yemek istediler. Anneleri kendi payını da onlara verdi. Kadın gittikten sonra Hz. Aişe (ra) durumu kendisine anlatınca Allah Resulü (sav) dedi ki:

“Kadın, o davranışıyla cennete gitmeye hak kazandı.”

ccc

Efendimiz (sav) buyururlar ki: "Üç grup kimse vardır ki bunlar cennete giremeyecektir.

Bunlardan ilki, anne-babasının hukukuna riayet etmeyen kimselerden oluşur.”

ccc

Hz. Peygambere (sav) bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resûlü iyi davranıp hoş sohbette bulunmama en ziyâde kim layıktır?" diye sordu. Hz. Peygamber (sav): "Annen!" diye cevap verdi. Adam: "Sonra kim?" dedi, Resûlullah (sav) "Annen!" diye cevap verdi. Adam tekrar: "Sonra kim?" dedi Resûlullah (sav) yine: "Annen!" diye cevap verdi. Adam tekrar sordu: "Sonra kim?" Resûlullah (sav) bu dördüncüyü: "Baban!" diye cevapladı."

ccc

Hz. Peygamber (sav) der ki:

-"Allah, anneye babaya asi olmanın dışındaki günahlardan dilediğinin

Cezasını kıyamet gününe kadar erteler. Fakat, anneye babaya asi olmanın

Cezasını ölmeden önce verir."

ccc

Yine bir başka hadisine Allah Resulü (sav) anne baba hukukunun ne derece önemli olduğunu şu sözlerle anlatır: "Ramazan ayı gelip geçtiği halde günahları affedilmemiş olan insana yazıklar olsun. Anne ve babasına veya bunlardan birine yetişip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimseye de yazıklar olsun."

ccc

Allah Resulü (sav) bir köye gider. Herkes bir şeyle meşguldü. Bir kadın tandırına yakacak odun atıyordu. Tandırın alevi yükselince kadın yanında duran çocuğunu uzaklaştırdı. Allah Resulünün (sav) geldiğini görünce yanına gitti. "Sen Allah Resulü’sün, öyle mi?" dedi. Efendimiz (sav): "Evet!" deyince, "Allah, merhametli olanların en merhametlisi değil mi?" dedi. Cevap "Evet"ti, kadın bu sefer: "Allah'ın kullarına olan rahmeti, annenin yavrusuna olan merhametinden daha fazla, değil mi?" diye sordu. Allah Resulü (sav) yine: "Elbette!" buyurdu. Kadın: "Anne, çocuğunu ateşe atmaz, daha merhametli olan Allah kullarını nasıl cehenneme atar?" dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamberin (sav) gözleri yaşardı, başını önüne eğdi. Sonra başını kadına doğru kaldırarak: "şüphesiz Allah, doğru yoldan sapıp o’nun sözünü dinlemeye tenezzül etmeyen ve kendisine inanmaktan imtina eden azgın kullarından başkasına azap etmeyecektir." buyurdu.

ccc

Resûlullah (sav) anne hakkının ne derece önemli olduğunu bir hadisinde de şöyle vurgular: "Kişiye annesinin hakkına riayeti tavsiye ederim. Kişiye annesinin hakkına riayeti tavsiye ederim. Kişiye annesinin hakkına riayeti tavsiye ederim". Sonra şöyle devam eder :-"Kişiye babasının hakkına riayeti tavsiye ederim, kişiye kendi yerine işini takip eden velisinin hakkına riayeti tavsiye ederim, hatta velisi kendisine eza vermiş bile olsa."

ccc

Resulullah (sav) Allahın rahmeti ile anne şefkati arasındaki ilişkiyi şu sözlerle anlatır: Allah arz ve semayı yarattığı gün yüz rahmet yarattı. Her bir rahmet göklerle yer arasını dolduracak kadardır. Ondan yeryüzüne tek bir rahmet indirmiştir. İşte anne yavrusuna bununla şefkat eder. Diğer canlılar birbirlerine bununla merhamet ederler. Kıyamet günü geldiği vakit Allah, rahmetine bunu da ilave ederek tekrar yüze tamamlayacaktır.

ccc

Eendimize (sav) bir kadın sahabe gelerek sorar ;

- Ya Resulallah, müslüman olmayan annem yanıma geldi, benimle görüşmek arzu ediyor, anneme nasıl davranayım? Resulullah (sav) cevap verdi;

- Annen ile görüş ve ona gereken hürmeti göster!

alıntı

abi çok güzel bir paylaşım..Allah razı olsun..Smile)
ama böyle konuları..dini bölüme açarsak iyi olur..ben bunu taşıyorum bilgin olsun..Smile
Allah razi olsun cok guzel bir paylasim..
Referans URL